Maandag 8 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

Sociale klasse vrienden bepaalt gezondheid

BAARN - De sociale klasse van familie en vrienden heeft invloed op je gezondheid. Mensen met veel vrienden en familie in de middenklasse voelen zich gezonder dan diegene met vrienden in de arbeidersklasse.

Tot die conclusie komen onderzoekers van de Universiteit Gent. Sociaal-economische ongelijkheden in het sociale netwerk lijken zich dus te vertalen naar gezondheidsverschillen.

Uit eerder onderzoek bleek dat je eigen positie belangrijk is voor de gezondheid. Een studie onder 815 volwassen Belgen toont nu dat te sociale klasse van vrienden en familie van belang is voor de gerapporteerde gezondheid. Dit is onafhankelijk van de eigen sociale klasse en opleidingsniveau.

De sociale klasse van kennissen blijkt van minder belang. Het zijn duidelijk de mensen die het dichtst bij je staan, die het meeste invloed hebben op je gezondheid.

Engeland

Een zelfde patroon stelden de onderzoekers vast bij meer dan 20.000 volwassenen in Engeland. De invloed van vrienden en familie was daar nog groter dan in België.

De studie toont ook dat je meer op middenklassers kunt reken voor materiële en emotionele steun. Deze sociale steun is deels verantwoordelijk voor gezondheidsvoordelen.

Daarnaast vermoeden de onderzoeker dat middenklassers meer hulp kunnen bieden bij het ontwikkelen van een gezond voedings- en bewegingspatroon en bij de zoektocht naar goede zorg.

Aanbevolen artikelen