Nederlander eet te veel zout

AMSTERDAM - Een ruime meerderheid van de Nederlanders gebruikt dagelijks meer zout dan goed voor ze is.

Uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijkt dat 85 procent van de bevolking boven de maximum richtlijn van 6 gram per dag zit. Volwassen mannen eten gemiddeld 9,9 gram per dag en vrouwen 7,5 gram per dag, aldus het RIVM woensdag.

''De uitkomsten van dit onderzoek zijn zorgwekkend te noemen'', zegt Hans Verhagen, hoofd van het Centrum voor Voeding en Gezondheid bij het RIVM.

Jonge leeftijd

De hoge zoutconsumptie begint al op jonge leeftijd, meldt het onderzoeksrapport. Jongens krijgen via voeding dagelijks gemiddeld 8,3 gram binnen, meisjes 6,8 gram.

Het RIVM onderzocht ook de bronnen van het teveel aan zout. Het meeste wordt gebruikt in de warme maaltijd (36 procent). Het zout zit vooral in vleesproducten en sauzen. Andere belangrijke bron is de lunch (31 procent) met veel zout in brood en kaas.

Het meeste zout wordt thuis geconsumeerd. Opvallend is dat mensen die veel zout eten, meer eten en drinken.

Hoge bloeddruk

Veel zout in het voedsel kan hoge bloeddruk veroorzaken waardoor het risico van hart- en vaatziekten en daardoor vroegtijdig overlijden toeneemt. Mensen moeten gezonder en evenwichtiger eten, vindt het RIVM.

''Een andere, betere samenstelling van voedingsmiddelen kan helpen de volksgezondheid te verbeteren”, aldus Hans Verhagen. Het zou zo'n 7000 doden per jaar schelen als Nederlanders verantwoord aten.

Voldoende groente en fruit en geen slechte vetten zijn hierbij van belang. Verhagen durft nog niet te zeggen groot het aandeel zout hierin kan zijn. "Dat zijn we nog aan het onderzoeken."

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie