AMSTERDAM - De invoering van een winstoogmerk voor ziekenhuizen mag niet ten koste gaan van patiënten. 

De Nederlandse Patiënten- en Consumenten Federatie (NPCF) eist daarvoor in een brief een garantie van minister van Volksgezondheid Edith Schippers (CDA), zegt voorzitter Wilna Wind in het Nederlands Dagblad.

Volgens de patiëntenorganisatie zijn er voordelen door investeerders geld te laten steken in ziekenhuizen, maar is er ook het risico dat het patiëntenbelang onder druk komt te staan.

Als private investeerders het voor het zeggen krijgen, kunnen er verkeerde prikkels in het systeem komen. Dan komt de solidariteit in de zorg onder druk te staan."

Uitsluiten

De NPCF wil kunnen uitsluiten dat financiers alleen kiezen voor de winstgevende onderdelen van ziekenhuizen en de rest aan de samenleving overlaten. Ook moeten kortetermijninvesteringen worden ontmoedigd.

Minister Schippers stuurde deze week een plan naar de Tweede Kamer om ziekenhuizen onder voorwaarden toe te staan winst uit te keren. Nu is dat nog verboden. Volgens de bewindsvrouw kan op die manier nieuw kapitaal worden aangetrokken en kunnen innovaties sneller worden ingevoerd.