BAARN - Baby’s hebben vier keer zoveel kans op een aangeboren afwijking als hun moeder diabetes heeft. Dit blijkt uit een onderzoek van Newcastle University.

Zowel diabetes type 1 als type 2 zorgen ervoor dat de bloedsuikerspiegel schommelt. Dit kan problemen veroorzaken tijdens de zwangerschap, zoals aangeboren afwijkingen, een miskraam of een baby met overgewicht.

De onderzoekers analyseerden gegevens over meer dan 400.000 zwangerschappen, waarbij 1677 vrouwen diabetes hadden.

Geboorteafwijkingen, zoals een aangeboren hartafwijking of spina bifida, kwamen bij 19 op de 1000 bij gezonde vrouwen voor. Bij vrouwen met diabetes steeg dit aantal naar 72 op de 1000 geboortes.

Ongeplande zwangerschap

Veel afwijkingen ontwikkelen zich in de eerste vier à zes weken van de zwangerschap. De problemen doen zich dan ook vooral voor bij ongeplande zwangerschappen of bij vrouwen die niet weten dat ze zich moeten laten informeren door een arts.

"Het goede nieuws is dat, met hulp van experts voor en tijdens de zwangerschap, de meeste vrouwen met diabetes een gezonde baby krijgen. Het risico op problemen kun je verkleinen met extra zorg voor het op peil houden van de glucosespiegel", zegt Ruth Bell.