BAARN - Mensen met bloedarmoede hebben een drie keer zo grote kans op overlijden binnen een jaar na een beroerte. Dat stellen onderzoekers op de International Stroke Conference 2012.

"Bij patiënten die een beroerte hebben gehad is ernstige bloedarmoede een belangrijke voorspeller voor overlijden binnen een jaar na de beroerte", legt hoofdonderzoeker Jason Sico van Yale University School of Medicine uit.

Uit eerder onderzoek bleek dat mensen met bloedarmoede ook eerder overlijden als gevolg van een hartaanval, hartfalen of nierziekten.

De onderzoekers bestudeerden de medische gegevens van 3.750 mannen die behandeld zijn voor een herseninfarct. Patiënten met ernstige bloedarmoede overleden 3,5 keer vaker in het ziekenhuis, dan patiënten met 'gezond' bloed.

De kans op overlijden binnen een jaar na de beroerte was 2,5 keer groter. Patiënten met gemiddelde bloedarmoede overleden 2 keer zo vaak binnen 12 maanden na de beroerte, bij milde bloedarmoede was dit 1,5 keer.

Hematocriet

Met behulp van de hematocrietwaarde kan de ernst van bloedarmoede worden bepaald. De hematocriet is het volume van het bloed dat door rode bloedcellen wordt ingenomen.

Volgens de onderzoekers ligt een gezond hematocriet tussen de 38 en 42 procent. Milde bloedarmoede kwam overeen met 33 tot 37 procent, gemiddelde bloedarmoede 28 tot 32 en ernstige bloedarmoede 27 procent of lager.

Ook na correctie voor factoren die voor vertekeningen konden zorgen, zoals leeftijd, ernst van de beroerte en hoe gezond de patiënten waren voor de beroerte, bleef het gevonden verband overeind. Volgens de onderzoekers moeten zowel patiënten en artsen het verhoogde risico als gevolg van bloedarmoede in de gaten houden.