DEN HAAG - Het waarschuwen voor online nepmedicijnen blijft nodig. Dat meldt het ministerie van VWS maandag.

 

Volgens het ministerie kopen nog te veel mensen (ruim 500.000) op internet medicijnen zonder doktersrecept. Online bestelde pillen kunnen gevaarlijk zijn voor de volksgezondheid.

Met de vernieuwde website blijft het ministerie dan ook aandacht vragen voor de gevaren van het online bestellen van medicijnen.

"De verpakkingen en bijsluiters verschillen vaak nauwelijks van de ‘echte’ geneesmiddelen. Online bestelde neppillen zijn gevaarlijk voor de volksgezondheid omdat er geen zekerheid is over de samenstelling en veiligheid van de pillen, zo kunnen er bijvoorbeeld giftige stoffen in neppillen zitten", aldus apotheker Rik Wagenaar van het laboratorium van de KNMP, de apothekers beroepsorganisatie.

Waarschuwen

Om potentiële bestellers te waarschuwen bood de nep webshop van VWS medicijnen als slaappillen, antidepressiva, erectiepillen en afslankmiddelen aan. Ruim 18.000 mensen wilden via deze nep online webwinkel medicijnen bestellen.

Bij het bestellen kreeg de bezoeker het bericht dat het niet om een echte online apotheek ging. Bezoekers gaven aan dat ze niet in de gaten hadden dat ze niet bij een echte apotheek aan het bestellen waren.