BAARN - Krabben aan de enkel als je jeuk hebt is het lekkerst. Zelfs nog prettiger dan krabben op de rug. Dat stellen onderzoekers van het Wake Forest Baptist Medical Center.

Krabben als het jeukt kan veel mensen verlichting geven, maar nu blijkt dat krabben op de ene plek lekkerder is dan de ander.

De meeste onderzoeken naar jeuk richtten zich alleen op de onderarm. "En dat terwijl de meeste mensen altijd aangeven krabben op de rug het lekkerst te vinden", vertelt onderzoeker Gil Yosipovitch.

Krabben

De rug, onderarm en enkel zijn gebruikelijk 'krabplekken' bij mensen met lichen simplex chronicus. Dit is een chronische sterk jeukende, niet besmettelijke huidaandoening, veroorzaakt door herhaaldelijk krabben aan de huid. Lichen simplex chronicus komt voor bij mensen met eczeem en psoriasis, maar ook bij aandoeningen als angst en depressie.

De onderzoekers bestudeerden 18 gezonde volwassen. Bij hen werd de huid ingewreven met een plant die ontzettende jeuk veroorzaakte. In het eerste experiment mochten de deelnemers niet krabben, in het tweede experiment mocht dit wel. Vervolgens moesten de deelnemers zowel de jeuk als de verlichting van het krabben een cijfer geven.

Besmettelijk

Zowel de jeuk als de verlichting waren beduidend hoger bij de rug en enkel, dan bij de onderarm. Opvallend was dat het genot van het krabben bij de rug en onderarm samenhing met de intensiteit van de jeuk. Bij de enkel bleef het krabben goed voelen, zelfs wanneer de jeuk minder werd.

Eerder onderzoek van Yosipovitch liet al zien dat jeuk en krabben, net als gapen, enigszins besmettelijk is.