BAARN - Honing van de manukaboom kan chronische wondinfecties voorkomen en genezen. Dit blijkt uit onderzoek van Cardiff Metropolitan University.

De streptococcus pyogenes, ofwel ‘pusvormende streptokok’, is een bacterie die op de huid voorkomt. Wonden die geïnfecteerd zijn met deze bacterie genezen vaak moeilijk.

De bacteriën zijn resistent voor sommige antibiotica en kunnen op de wond een biofilm vormen. Dat is een laagje dat medicatie tegenhoudt.

Uit het onderzoek bleek dat een kleine concentratie manukahoning de vorming van zo’n laagje tegengaat. In een experiment waarbij biofilms behandeld werden met honing, doodde de honing in twee uur 85 procent van de bacteriën.

Medicinale honing

De antibacteriële werking van honing was al langer bekend, maar het team van Cardiff University zoekt een moleculaire verklaring voor het geneeskrachtige effect. Zomaar honing uit de supermarkt gebruiken op een wond is trouwens niet verstandig, alleen gezuiverde, medicinale honing is geschikt. Er zijn speciale wondproducten verkrijgbaar waarbij gebruik wordt gemaakt van antibacteriële honing.