BAARN - Scheiden op jonge leeftijd is schadelijker voor de gezondheid, dan scheiden op latere leeftijd. Dat blijkt uit onderzoek van de Michigan State University.

Volgens onderzoeker Hui Liu kunnen ouderen beter omgaan met de stress die gepaard gaat met de scheiding (coping).

Liu bestudeerden de gegevens van de 1.282 deelnemers van de Americans'Changing Lives-studie. Ze keek hierbij vooral naar de veranderende relaties en gezondheid tijdens de 15-jaar durende studie.

Gat

Mensen die scheidden tussen hun 35e en 41e levensjaar rapporteerden beduidend meer gezondheidsproblemen dan hun getrouwde leeftijdsgenoten.

Bij een scheiding tussen de 44 en 50 was dit 'gat' in gezondheid veel minder groot. Deze resultaten verbaasden Liu: "Ik had verwacht dat de jongere generatie minder zou leiden onder de stress van een scheiding, omdat in hun generatie scheiding meer voorkomt."

Omslag

Over het algemeen vond Liu dat mensen die scheiden een snellere vermindering van de gezondheid ervaren, dan degene die getrouwd blijven. De deelnemers die aan het begin van de studie al gescheiden waren bleven net zo gezond als de deelnemers die getrouwd bleven.

"Dit suggereert dat niet de status op zich zelf de gezondheid beïnvloedt, maar juist de omslag van getrouwd naar gescheiden", aldus Liu.