Kans op afwijking door dikke, rokende moeder

GRONINGEN - Te dikke en rokende zwangere vrouwen hebben een grotere kans dat hun kind een aangeboren hartafwijking heeft.

De kans is maar liefst 2 tot 3 keer groter dan bij andere vrouwen, zo is door onderzoekers van de afdeling Genetica van het UMCG vastgesteld.

De resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Heart, zo bracht de Groningse instelling dinsdag naar buiten.

Hartafwijkingen zijn de meest voorkomende aangeboren aandoeningen. In dit onderzoek is voor het eerst aangetoond dat een combinatie van roken en overgewicht het risico op een baby met een aangeboren hartafwijking extra verhoogt.

Voorlichting

De onderzoekers pleiten voor goede voorlichting vóór de zwangerschap en hulp bij afvallen en stoppen met roken voor vrouwen die een kind willen.

Voor het onderzoek is gekeken naar de gegevens van ongeveer 800 kinderen met een hartafwijking die zijn geboren tussen 1997 en 2008. Die informatie is vergeleken met een controlegroep van 300 kinderen met een genetische afwijking, maar geen hartafwijking.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie