'Soort dieet om af te vallen maakt niet uit '

BAARN - Nieuw Amerikaans onderzoek wijst uit dat het niet belangrijk is wat voor soort dieet je volgt als je wilt afvallen. Alleen de calorieën tellen, en daarbij maakt het niet uit waar ze vandaan komen.

Dat blijkt uit een publicatie in de American Journal of Clinical Nutrition.

De studie vergeleek vier toonaangevende afvalmethoden met uiteenlopende verhoudingen tussen vet, koolhydraten en eiwitten. Er bleek geen verschil te zijn in de mate van gewichtsverlies of de afname van het vetpercentage.

Willekeurig

In het onderzoek kregen een paar honderd mensen met overgewicht of obesitas willekeurig een van de vier diëten toegewezen.

Ze waren zo samengesteld dat de deelnemers 750 kilocalorieën per dag minder zouden consumeren. Een halfjaar en twee jaar na het begin van het dieet werden het gewicht en het vetpercentage gemeten.

Volhouders

Gemiddeld waren de deelnemers na zes maanden 4,1 kg vet en 2,3 kg spiermassa kwijtgeraakt.

Na twee jaar resteerde onder de volhouders een gewichtsverlies van gemiddeld 3,6 kg, waarbij de onderzoekers aantekenen dat sommigen hun dieet uit eigen beweging na verloop van tijd hadden aangepast.

Succesvol

Uit het verloop blijkt dat de deelnemers gemiddeld even succesvol waren, ongeacht het dieet dat ze voorgeschreven hadden gekregen. In dat opzicht kunnen afvallers volgens experts gewoon maar het best een dieet kiezen dat bij hen past, omdat dan de kans het grootst is dat ze het volhouden.

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie