BAARN - Het is mogelijk om autisme veel vroeger te ontdekken dan werd gedacht, schrijft een internationaal team van onderzoekers in Current Biology. Al op een leeftijd van zes maanden is de hersenactiviteit bij baby’s met autisme anders.

De onderzoekers keken naar de eerste tekenen van autisme bij 104 kinderen van 6-10 maanden. Van de helft was bekend dat ze een verhoogd risico hadden op autisme, omdat ze een broertje of zusjes hebben autisme. De andere helft had een laag risico.

Oogcontact

Oudere kinderen met autisme hebben vaak moeite met het maken van oogcontact. Als iemand ze aankijkt, wijkt hun hersenactiviteit af van die van kinderen zonder de aandoening. Daarom lieten de onderzoekers de baby’s foto’s bekijken van mensen die ze aankijken of die juist wegkijken. Door middel van sensoren op hun hoofd werd hun hersenactiviteit gemeten.

Hersengolven

Baby’s met een laag risico en baby’s met een hoog risico die later geen autisme bleken te hebben, vertoonden grote verschillen in hun hersengolven bij het bekijken van de verschillende foto’s.

Kinderen die wel autistisch bleken te zijn, lieten veel kleinere verschillen in hun hersengolven zien. Er waren ook kinderen die wel autisme bleken te hebben, maar toch de ‘normale’ hersenactiviteit vertoonden. Dit hersenonderzoek kan dus nog niet exact voorspellen welke baby’s autistisch zijn.

Gedrag

Op dit moment wordt autisme vastgesteld op basis van gedrag. Daardoor is het vaak pas duidelijk dat een kind autistisch is als het al 2 jaar of ouder is. "Ons resultaat laat zien dat er een verband is tussen de hersenactiviteit in het eerste levensjaar en autisme – lang voordat kinderen autistisch gedrag gaan vertonen", aldus Mark Johnson van de University of London.