BAARN - Het gevoel hebben dat je onderdeel uitmaakt van een groep is cruciaal. Mensen ervaren stress als ze buitengesloten worden. Zelfs als een toevallige passant je negeert, doet dat pijn.

Dit blijkt uit onderzoek van Purdue University.

Psychologen wisten al dat mensen een connectie moeten voelen met anderen om gelukkig te zijn. Een breiclubje, zangkoor of vriendelijke buurman kan voldoende zijn.

Onderzoeker Eric D. Wesselmann wilde weten of mensen zich al verbonden voelen door een klein gebaar van een voorbijganger.

Experiment

Om dit te testen, werd er een experiment uitgevoerd op de campus van Purdue University. Een onderzoeker wandelde over een druk paadje en koos daar een willekeurige proefpersoon uit.

Hij keek deze proefpersoon aan en lachte of hij keek net langs deze persoon, alsof de proefpersoon lucht was. Een paar meter verderop vroeg een andere onderzoeker aan de proefpersoon "Hoe verbonden voelde je je de afgelopen minuut?"

Oogcontact

Degenenen die oogcontact hadden gehad met de onderzoeker voelden zich meer verbonden dan de proefpersonen die genegeerd werden. "Dit zijn mensen die je niet kent en alleen maar passeren, maar of ze je aankijken of doen of je er niet bent, heeft in ieder geval een tijdelijk effect", zegt Wesselman.

Uit ander onderzoek blijkt dat zelfs afgewezen worden door een groep waar je niks mee te maken wilt hebben een buitengesloten gevoel geeft. Het is dan ook niet verbazingwekkend dat genegeerd worden hetzelfde effect heeft.