UTRECHT - In het voorjaar van 2013 opent het UMC Utrecht de eerste Nederlandse eicelbank. Vanaf 2 april 2012 start de werving van eiceldonoren.

De eicelbank is bedoeld voor vrouwen tot 45 jaar die niet met eigen eicellen zwanger kunnen worden.

Dankzij de eicelbank hoeven ze straks niet meer zelf op zoek naar een donor. Ook hoeven ze niet langer hun toevlucht te nemen tot buitenlandse klinieken.

Onkostenvergoeding

Andere vrouwen kunnen vanaf 2 april 2012 hun eicellen doneren om de eicelbank mogelijk te maken. Donoren moeten gezond zijn en voldoende eicellen hebben. Omdat commerciële donatie van lichaamsorganen verboden is in Nederland, krijgen ze daarvoor niet betaald. Donoren krijgen wel een onkostenvergoeding van maximaal € 1000.

Draagvlak

Uit onderzoek van EenVandaag onder bijna 19.000 Nederlanders blijkt dat de helft van de Nederlanders voorstander is van het opzetten van een eicelbank. 12 procent van de vrouwen onder de 46 jaar overweegt serieus om eicellen te doneren. 4 procent zou gebruik willen maken van donoreicellen via een eicelbank of dat serieus overwegen.

"Met de oprichting van de eicelbank voorzien wij in een duidelijke behoefte bij een bepaalde groep vrouwen waardoor zij eindelijk in eigen land terecht kunnen.", aldus Bart Fauser, hoogleraar voortplantingsgeneeskunde.