'Vrouwen voelen meer pijn dan mannen'

BAARN - Het idee dat mannen een lagere pijngrens hebben dan vrouwen zou weleens een mythe kunnen zijn.

Hoewel vrouwen in staat zijn om een bevalling te doorstaan, zouden mannen over het algemeen beter met pijn kunnen omgaan. Dit schrijven onderzoekers van Stanford University in de Journal of Pain.

De medische dossiers van ruim 11.000 mannen en vrouwen met 47 verschillende ziektes en pijnlijke aandoeningen werden bestudeerd. Deze patiënten gaven hun pijn een cijfer op een schaal van 0 (geen pijn) tot 10 (ergst denkbare pijn).

Vrouwen bleken meer pijn te ervaren bij 14 van de 47 aandoeningen. Mannen rapporteerden bij geen enkele ziekte intensere pijn dan de vrouwen.

Atrose

Vrouwen hadden vooral meer last bij aandoeningen aan het bewegingsapparaat, zoals lage rugpijn en artrose.

Ook waren vrouwen gevoeliger bij nekpijn, spijsverteringsklachten, migraine en problemen met de ademhaling en hart- en vaten. Vaak gaven ze hun pijn een hele punt hoger dan mannen. De onderzoekers hielden er geen rekening mee of de proefpersonen wel of geen pijnstillers gebruikten.

Oorzaken

Waarom de verschillende seksen pijn anders ervaren is niet duidelijk. Het kan een culturele, hormonale en anatomische oorzaak hebben.

Mogelijk houden mannen zich groot omdat ze zo opgevoed zijn, zeker in het bijzijn van een vrouwelijke verpleegkundige. Vrouwen ervaren minder pijn als hun oestrogeenniveau hoog is.

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie