DORDRECHT - Patiënten die om wat voor reden dan ook geen reanimatie wensen, dragen in het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht de komende tijd als proef een rood in plaats van een wit polsbandje me patiëntgegevens.

Het ziekenhuis wil met de polsbandjes uitsluiten dat tegen de wens van de patiënt wordt gehandeld, zo maakte het maandag bekend.

Patiënten die bij een hartstilstand géén reanimatie wensen, worden niet altijd direct herkend op het moment dat het erop aankomt. Bij de geringste twijfel over hun wens, worden zij toch gereanimeerd.

Op zoek naar een sluitende oplossing hiervoor, experimenteert het ziekenhuis op twee afdelingen met een polsbandjessysteem. ''We dachten eerder dat zo'n systeem erg gevoelig zou liggen, maar het tegendeel zou wel eens waar kunnen zijn'', aldus een woordvoerster van het ziekenhuis.

Sommige mensen willen niet meer gereanimeerd worden, omdat zij oud zijn en de balans van hun leven hebben opgemaakt. Er is ook een groep die niet gereanimeerd wil worden vanwege de risico's. Volgens het ziekenhuis is de impact van een reanimatie groot voor de patiënt en diens naasten.

''Een meerderheid van de patiënten loopt blijvende schade op door een reanimatie'', vervolgt de zegsvrouw. De proef met de polsbandjes duurt tot half mei, waarna besloten wordt of de test een vervolg krijgt.