ROTTERDAM - Een groep onderzoekers onder leiding van het Erasmus MC heeft een deel van het geheim achter de vruchtbare periode van vrouwen ontrafeld.

De onderzoekers hebben verschillen in het DNA ontdekt die invloed hebben op het moment dat een vrouw in de overgang komt.

Een deel van deze verschillen bevinden zich in genen betrokken bij immunologische processen. Dat soort processen kunnen een rol spelen bij extreem vroege overgang.

De wetenschappers beschrijven hun doorbraak in het toonaangevende wetenschappelijk tijdschrift Nature Genetics.

De overgang of menopauze, het moment waarop de vruchtbaarheid van de vrouw stopt, is een belangrijke hormonale verandering die meestal rond het vijftigste levensjaar optreedt. De overgang hangt samen met hart- en vaatziekten, borstkanker, botontkalking en ouderdomsziekten.

Ouderdomsziekten

Door de ontdekking begrijpen de onderzoekers meer van de start van de menopauze. Het nieuwe inzicht leidt mogelijk tot een betere inschatting van ouderdomsziekten.

De onderzoekers, afkomstig uit Erasmus MC, UMC Groningen en VUmc, alsmede groepen uit andere delen van de wereld (Engeland, Italie, Estland, de VS, Australie), hebben gebruik gemaakt van diverse bevolkingsonderzoeken.

In totaal hebben ze bij 50.000 vrouwen gekeken welke stukken DNA een rol spelen bij het bepalen van de leeftijd waarop de menopauze begint.