AMSTERDAM - Nederlandse gynaecologen en verloskundigen willen niet meewerken aan keizersnedes op bestelling.

Dit in tegenstelling tot hun collega’s in Groot-Brittannië, waar onlangs de richtlijnen voor een keizersnede zijn versoepeld.

De Britse Gezondheidsraad vindt dat zwangere vrouwen met angst voor een gewone bevalling de belangrijkste stem moeten krijgen over de manier waarop ze hun kind baren.

In Groot-Brittanië kunnen vrouwen op psychosociale gronden kiezen voor een keizersnede. Al krijgen ze vooraf wel psychologische hulp aanbevolen en aangeboden.

Strenge voorwaarden

"Wij hebben daar grote moeite mee", zegt Jan van Lith namens de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie tegen krant Spits.

In Nederland worden er strenge voorwaarden gesteld. Alleen bij een medische of psychiatrische indicatie krijgt een vrouw een keizersnede.

Van Lith: "Dat formele, strenge standpunt blijft. Wij willen niet dat een vrouw binnen komt en zegt: ‘Ik wil gewoon met een keizersnede bevallen’. Die kant moeten we niet op willen."

Risico's

Ook de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (Knov) ziet geen reden om zonder medische indicatie over te gaan tot een keizersnede.

"Behalve de kosten voor de gezondheidzorg kleven er ook risico’s aan een keizersnede voor de zwangere. Denk aan: wondinfectie, nabloeding of beschadiging van de blaas. In uitzonderlijke gevallen kan een keizersnede zelfs leiden tot overlijden", aldus Robert Jongeneel van de Knov.