BAARN - Het dagelijks eten van gele kiwi's vermindert de klachten en ernst van een verkoudheid aanzienlijk. Dat schrijven onderzoekers van Plant & Food Research in Nieuw Zeeland.

"Het onderzoek laat zien dat de voedingsstoffen in gele kiwi's verkoudheidssymptomen en andere luchtweginfecties bij gezonde 65-plussers verminderen.", vertelt onderzoeker Denise Hunter.

"We weten niet precies welke ingrediënten de gezondheidsvoordelen leveren, maar het eten van kiwi's op regelmatige basis lijkt een goede manier om gezond de winter door te komen."

Banaan

Gedurende twintig weken volgden de onderzoekers 37 gezonde 65-plussers. De deelnemers aten vier weken een gele kiwi per dag en vier weken een banaan per dag.

Deze periodes werden afgewisseld met een fruitvrije periode. Tijdens de onderzoek werd het bloed van de deelnemers gecontroleerd op de aanwezigheid van antioxidanten en weerstandsreacties.

Antioxidanten

De deelnemers rapporteerden tijdens de kiwiperiode minder verkoudheidssymptomen. Keelpijn nam af van 5,4 naar 2,0 dagen en hoofdverkoudheid van 4,7 naar 0,9 dagen in vergelijking met de banaanperiode.

Het eten van de gele kiwi leidde ook tot hogere concentraties van vitamine C en antioxidanten in het bloed.