BAARN - Pas voor je eerste huisdier gaan als je al volwassen bent, lijkt niet zo verstandig. Een volwassene die voor het eerst een kat neemt, heeft namelijk een bijna twee keer zo grote kans om een allergie te ontwikkelen.

Dat blijkt uit onderzoek van het Universitair Ziekenhuis in Verona. De onderzoekers bestudeerden 6000 volwassen gedurende negen jaar.

Aan het begin van deze negen jaar werd het bloed van alle deelnemers onderzocht op gevoeligheid voor huidschilfers of haren van dieren. Geen van de deelnemers vertoonde een allergie.

Loopneus

In de loop van de negen jaar ontwikkelde ongeveer drie procent van de deelnemers een gevoeligheid voor katten. Bij de deelnemers die voor het eerst een kat namen was dit 5 procent.

Vier van de tien deelnemers die een overgevoeligheid ontwikkelden, ervaarden ook symptomen van allergie zoals een loopneus, jeukende ogen en niezen.

Slaapkamer

De studie keek ook naar volwassenen die opgegroeid zijn met een kat. Deze deelnemers hadden een beduidend kleinere kans op het ontwikkelen van een allergie.

Opvallend was dat de verblijfplaats van de kat ook een belangrijke rol speelde. De baasjes die hun kat niet in de slaapkamer lieten, ontwikkelden geen overgevoeligheid.

Filter

De onderzoekers adviseren om een kat dus uit de slaapkamer te weren en eventueel gebruik te maken van een filter om de hoeveelheid huidschilfers en haren in de lucht te verminderen. Op die manier verklein je de kans op het ontwikkelen van een allergie.

En mocht je toch allergisch worden, dan kun je het beste een nieuw onderkomen voor je kat zoeken.