Maandag 15 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

Nieuwe wet voor etiket op voeding

DEN HAAG - Sinds vandaag is er een nieuwe Europese wet voor etikettering van voedingsmiddelen van kracht.

Ook Nederlandse fabrikanten zijn verplicht een aantal nieuwe zaken te vermelden. Dit meldt het Voedingscentrum.

Door de informatie op etiketten gelijk te trekken, moet het voor consumenten makkelijker worden om verschillende producten met elkaar te vergelijken.

Een belangrijke wijziging van deze nieuwe wet is dat de voedingswaarde vermeld moet worden. Zo kun je zien hoeveel calorieën, vet, verzadigd vet, koolhydraten, suiker, eiwitten en zout er per 100 gram of 100 milliliter in een product zitten.

Tekst en beeld mogen niet misleidend zijn. Consumenten moeten op het etiket kunnen zien dat er analoogkaas in plaats van echte kaas verwerkt is in een product. Een ander voorbeeld is 'plakvlees'. Op het etiket moet vermeld worden dat het vlees is samengesteld uit meerdere stukken.

Op verpakkingen met vers of bevroren vlees van varkens, schapen, geiten en/of gevogelte moet het land van oorsprong vermeld staan. Momenteel is dit al verplicht voor rundvlees. Hoe precies is nog onderwerp van discussie.

Allergie

Stoffen die allergische reacties kunnen veroorzaken moeten duidelijk op het etiket staan. Voor producten in de losse verkoop moeten deze allergenen ook vermeld worden. Bovendien zijn er minimale eisen gesteld aan de lettergrootte, zodat het etiket voor iedereen duidelijk leesbaar is.

Fabrikanten hebben drie jaar de tijd om aan de nieuwe regels te voldoen en de etiketten aan te passen. Voor de verplichte vermelding van voedingswaarden geldt een overgangstermijn van vijf jaar.

Aanbevolen artikelen