Donderdag 11 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

Geen verband ADHD-medicatie en hartproblemen

BAARN - Volwassen die ADHD-medicatie gebruiken, hebben geen hoger risico op een hartaanval of een beroerte. Dit schrijven onderzoekers op de website van de Journal of the American Medical Association.

Medicijnen tegen ADHD, zoals Ritalin, Adderall, Concerta en Strattera laten de bloeddruk en de hartslag licht stijgen. Dit kan bijdragen aan het ontwikkelen van hartproblemen. Toch werd er geen verband gevonden tussen deze medicatie en hart- en vaatziekten. 

De onderzoekers analyseerden de medische gegevens van 443.198 mensen van 25 tot 64 jaar. Ongeveer een derde daarvan gebruikte op doktersrecept ADHD-medicatie.

Na uitsluiting van andere factoren die hart- en vaatziekten veroorzaakten, vonden de onderzoekers geen stijging in hartaanvallen, beroertes of plotseling overlijden als gevolg van hartproblemen bij deze groep.

Eerder onderzoek door dezelfde wetenschappers toonde al aan dat er bij kinderen met ADHD geen verband is tussen de medicatie en hart- en vaatziekten.

Beperkingen

De studie kent een aantal beperkingen, dus een kleine stijging in de kans op hartproblemen is niet helemaal uit te sluiten. Zo weten de onderzoekers niet zeker of alle deelnemers de voorgeschreven medicatie daadwerkelijk innamen.

Ook volgden ze de deelnemers maar zestien maanden, terwijl hart- en vaatziekten vaak niet zo snel ontstaan. Bovendien zijn ernstige hartproblemen relatief zeldzaam.

"Ons onderzoek laat zien dat deze medicijnen geen aanzienlijk verhoogd risico geven, maar we kunnen niet zeggen of ze helemaal veilig zijn. Patiënten en artsen zouden de potentiële risico’s dan ook moeten bespreken.", licht hoofdauteur Laurel Habel toe.


Lees meer over:

ADHDHartproblemen

Aanbevolen artikelen