Zondag 14 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

Screening op coeliakie dichterbij

Groningen - De diagnose van de darmaandoening coeliakie met behulp van genetische screening is weer een stap dichterbij. Dat blijkt uit onderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Bij mensen met coeliakie beschadigt voedsel dat gluten bevat (een bestanddeel van rogge, gerst en spelt) het slijmvlies van de dunne darm.

Daardoor kan de darm zijn werk niet goed meer doen. Dit kan leiden tot onder meer diarree, verstopping, groeistoornissen en vermoeidheid.

Als coeliakie niet tijdig gediagnosticeerd wordt, dan kan onherstelbare schade aan de darm optreden. Het is de meest voorkomende vorm van voedselintolerantie in de Westerse wereld waaraan naar schatting ongeveer 160.000 Nederlanders lijden.

Screening

Onderzoeker Jihane Romanos onderzocht tijdens haar promotieonderzoek de mogelijkheid om de diagnose van coeliakie te verbeteren. Uit haar studies blijkt onder meer dat genetische screening nu al een coeliakiediagnose kan helpen uitsluiten, en dat effectieve diagnose van coeliakie op basis van genetische screening steeds dichterbij komt.

Romanos concludeert echter dat genetische testen voor coeliakie nog niet geschikt zijn voor gebruik in de ziekenhuissetting. Wel verwacht ze dat het ooit mogelijk zal zijn pasgeboren te screenen op coeliakie. Op die manier kunnen dragers van de ziekte eerder en beter behandeld worden.

Aanbevolen artikelen