Zaterdag 13 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Knuffelen op het Lief festival

Neusspray met knuffelhormoon maakt sociaal

BAARN - Een eerste date of een sollicitatiegesprek? Voor sommige mensen kunnen deze situaties tot heel wat stress leiden.

Canadese onderzoekers komen nu met een steuntje in de rug: een neusspray.

Een onderzoeksteam van de Concordia University ontdekte dat een intranasale vorm van oxytocine de zelfperceptie in sociale situaties verbeterde.

Oxytocine is ook wel bekend als het knuffelhormoon. Het hormoon is betrokken bij sociale contacten en gevoelens van plezier. Het speelt ook een belangrijke rol bij moederbinding, vriendschap, romantiek en seksualiteit. Recente onderzoeken bekijken ook de rol van oxytocine bij sociaal gedrag.

Extravert

Tijdens het onderzoek werden honderd mannen en vrouwen tussen de 18 en 35 bestudeerd. De deelnemers kregen de oxytocine via een neusspray toegediend. "Ons onderzoek laat zien dat oxytocine verandert hoe mensen naar zich zelf kijken.", vertelt onderzoeker Mark Ellenbogen. "Hierdoor worden mensen socialer en meer extravert en hebben ze meer zelfvertrouwen."

De oxytocine vergroot persoonskenmerken als warmte, vertrouwen, onbaatzuchtigheid en openheid. De resultaten borduren voort op eerdere onderzoeken van de Concordia University. Zo bleek eerder al dat oxytocine invloed heeft op de manier waarop mensen omgaan met moeilijke situaties.

Aanbevolen artikelen