Maandag 15 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

Meer dan 1 miljoen ADHD-voorschriften

DEN HAAG - Het gebruik van geneesmiddelen bij ADHD overstijgt dit jaar de 1 miljoen voorschriften. Dat meldt Stichting Farmaceutische Kengetallen.

Hoofdzakelijk tieners van 10 tot 12 jaar gebruiken deze medicatie.

Recentelijk meldde de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) dat de overheid wil dat kinderen minder medicijnen slikken tegen aandoeningen als ADHD en PDD-NOS.

Hoewel ze van mening is dat kinderen niet ten onrechte de diagnose ADHD krijgen en niet ten onrechte behandeld worden met geneesmiddelen, vindt ze wel dat deze jongeren sneller dan nodig specialistische hulp of medicijnen krijgen.

Middelen

Het meest ingezette geneesmiddel bij ADHD is methylfenidaat (merken als Ritalin, Concerta, Medikinet en Equasym), op afstand gevolgd door atomoxetine (Strattera).

Ook bij PDD-NOS, een term die wordt gebruikt voor kinderen met kenmerken van autisme, maar niet genoeg kenmerken om ze de diagnose autisme te geven, kunnen ADHD–middelen worden voorgeschreven om de aandacht en concentratie te verbeteren.

Stijgend gebruik

In 2011 zullen de openbare apotheken naar verwachting zo’n 1,1 miljoen keer een geneesmiddel verstrekken dat wordt toegepast bij ADHD. Ten opzichte van eerdere jaren zet de sterke groei in het gebruik van deze middelen hiermee door.

Sinds enkele jaren stijgt het aantal verstrekkingen van deze geneesmiddelen bovengemiddeld met zo’n 10 tot 12 procent per jaar.


Lees meer over:
ADHD

Aanbevolen artikelen