Zaterdag 13 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

Nieuwe methode tegen menstrueel bloedverlies

EINDHOVEN - Máxima Medisch Centrum doet mee aan een studie naar een nieuwe behandelmethode tegen zwaar menstrueel bloedverlies ten gevolge van vleesbomen.

De nieuwe behandelmethode is patiëntvriendelijker en kan vleesbomen in één keer behandelen.

Dr. Marlies Bongers (gynaecoloog) is onderzoeksarts van de behandelmethode. "Vleesbomen komen vrij vaak voor.

Ongeveer dertig tot veertig procent van de vrouwen boven de dertig jaar heeft ermee te maken. We weten niet precies hoe vleesbomen ontstaan, maar we weten wel dat hormonen als oestrogeen en progesteron de groei bevorderen."

De nieuwe behandelingsmethode is patiëntvriendelijker dan de gangbare methodes. Er hoeft namelijk niet in de patiënt gesneden te worden voor het verwijderen van de vleesboom.

Bongers: "Het VizAblate-hulpmiddel werkt door middel van elektrische energie. Het hulpmiddel wordt via de baarmoedermond de baarmoeder ingebracht zonder dat daar een incisie voor gemaakt hoeft te worden. In de baarmoeder wordt elektrische energie afgegeven om de vleesboom te vernietigen."

Studiefase

De VizAblate-methode zit nog in de studiefase. "Wij zijn dan ook op zoek naar patiënten die mee willen doen aan het onderzoek", zegt Bongers. "Patiënten die ernstig menstrueel bloedverlies hebben, kunnen in aanmerking komen. Mocht het zo zijn dat een patiënt niet kan meedoen, dan zijn er natuurlijk nog andere behandelmethodes."

Vrouwen die mee willen doen, kunnen dit aangeven bij hun arts. Er zijn een aantal criteria waar de patiënt aan moet voldoen. Patiënten die meer informatie willen, kunnen contact opnemen met de poli gynaecologie van Máxima Medisch Centrum.

Aanbevolen artikelen