BAARN - Aan het ouder worden liggen verschillende moleculaire mechanismen ten grond slag. Zo is er maar weinig overlap tussen de genen die eicellen gezond houden en de genen die het leven verlengen.

Dat stelt onderzoeker Coleen Murphy van de Princeton University op de jaarlijkse bijeenkomst van de American Society for Cell Biology.

Het verschil in verouderingsmechanisme zou kunnen verklaren waarom de vruchtbaarheid van vrouwen vermindert na het 35e levensjaar, terwijl andere cellen pas tientallen jaren daarna seinen van veroudering tonen.

Wormen

Samen met haar onderzoeksteam bestudeerde Murphy de veroudering van cellen bij rondwormen (c. elegans). Hoewel bepaalde signaalstromen bij alle celveroudering een rol spelen, zijn de onderliggende mechanisme heel verschillend.

"Het lijkt er op dat het behoud van eiwitten en celkwaliteit het belangrijkste onderdeel is van een 'lichamelijk' lang leven bij de wormen.", aldus Murphy. "Terwijl bij geslachtscellen een gezond DNA en een goede cel cyclus de belangrijkste componenten vormen van gezondheid."

Zwangerschap

Wellicht kunnen deze resultaten in de toekomst leiden tot een manier om de veroudering van eicellen te vertragen. Dit zou het risico op het krijgen van kinderen met aandoeningen bij oudere moeders verlagen.