AMSTERDAM - Verslavingszorginstelling Jellinek zag het aantal cliënten de afgelopen weken flink toenemen, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Door de invoering van de eigen bijdrage per 1 januari 2012 melden cliënten zich nu al aan voor een behandeling om daarmee de eigen bijdrage van 200 euro te ontlopen.   

"December is altijd een minder drukke maand. In januari zien we vaak een groei omdat veel mensen het nieuwe jaar goed willen beginnen.

Door de invoering van de eigen bijdrage per 1 januari 2012, zien we het aantal aanmeldingen flink toenemen. Het aantal aanmeldingen ligt nu al 10 procent hoger dan vorig jaar rond deze tijd.", aldus dr. Wencke de Wildt, manager behandelzaken Jellinek.

Vanaf 1 januari 2012 geldt de eigen bijdrage die kan oplopen tot 200 euro per jaar en 145 euro per maand voor een klinische opname. Dit alles komt boven op het eigen risico dat in 2012 220 euro bedraagt.

Extra drempel

"We zijn druk bezig er voor te zorgen dat we in de maand december meer mensen dan normaal kunnen inschrijven en behandelen. Een grote groep mensen kan de eigen bijdrage vanaf januari als een extra drempel ervaren. Daarom doen we er nu alles aan om deze mensen nog voor de jaarwisseling een oplossing te bieden. En hopelijk is het ook net dat zetje dat mensen nodig hebben om zich nu aan te melden", zegt de Wildt.