BAARN - Sporters gaan ver voor optimaal herstel van hun spieren, maar er is weinig wetenschappelijk bewijs dat toont wat nu het meest effectief is. Nieuw onderzoek laat zien dat de spieren het best herstellen onder extreem koude omstandigheden.

Onderzoekers van het Franse Nationale Instituut van Sport laten zien dat cryotherapie voor het het hele lichaam, bij hardlopers tot beter herstel leidt dan een behandeling met infrarood licht of geen behandeling.

Bij cryotherapie wordt het lichaam gedurende drie tot vier minuten blootgesteld aan lucht rond de −110°C tot −140°C in een zogenaamde cryokamer. De kou zorgt ervoor dat de bloedvaten vernauwen, waardoor er minder bloed stroomt. Op die manier worden ontstekingsprocessen en spierpijn verminderd.

Onderzoek

De onderzoekers bestudeerden negen getrainde hardlopers. Alle lopers testten de drie herstelmethoden na een zware inspanning. De cryotherapie bleek het meest effectief. De eerste sessie, een uur na de inspanning, zorgde ervoor dat de maximale spierkracht herstelde. Bij de andere methoden was hier langer de tijd voor nodig.

De drie cryotherapiesessies die volgden in de 48 uur na de inspanning, versnelden herstel beduidend meer, dan de andere twee methodes gedurende dezelfde periode.