AMSTERDAM - Nederlanders blijken onvoldoende op de hoogte van de feiten rondom alcohol. Zo denkt meer dan de helft dat een glas whisky meer alcohol bevat dan een biertje.

Dit blijkt uit onderzoek van PanelWizard in opdracht van het initiatief Drinkwijzer.info.

Van de Nederlanders van 25 jaar en ouder drinkt 84 procent wel eens een alcoholhoudend drankje. Drank hangt voor veel mensen samen met gezelligheid en gezelschap.

Mannen drinken graag bier, vrouwen drinken vaker witte wijn en bubbels.

Misverstanden

Over de werking van alcohol bestaan nogal wat misverstanden. Ruim driekwart denkt ten onrechte dat iedere dag een glas wijn drinken gezonder is dan een glas whisky. Sterker nog, bijna de helft denkt dat sterke drank schadelijker is voor de gezondheid dan bier en wijn.

Ook zijn zeven van de tien ondervraagden ervan overtuigd dat rode wijn beter is voor de gezondheid dan bijvoorbeeld witte wijn.

Standaardglazen

Elke dranksoort kent een gebruikelijke hoeveelheid, ook wel standaardglas genoemd. Hoe hoger het alcoholpercentage, hoe kleiner het glas. Sterke drank schenk je daarom in een kleinere hoeveelheid dan bier of wijn. Het maakt niet uit of je dus whisky, wijn of bier drinkt, je krijgt dezelfde hoeveelheid alcohol binnen. 60 procent van de ondervraagden wist dat niet.

Matig alcoholgebruik heeft gezondheidsvoordelen voor 40-plussers. Matig wil zeggen maximaal één glas alcohol per dag voor vrouwen en twee glazen per dag voor mannen. Kennis van alcohol is van groot belang om verantwoord alcohol te drinken.