BAARN - Kinderen met overgewicht hebben vaker een tekort aan vitamine D. Een tekort aan deze vitamine vormt weer een risicofactor voor het ontstaan van diabetes type 2.

Dat blijkt uit onderzoek aan de University of Texas.

Eerder onderzoek toonde al dat mensen met overgewicht vaker te maken hebben met een vitamine D-tekort en dat een laag vitamine D gehalte in verband staat met hart- en vaatziekten en diabetes type 2. Het mechanisme dat overgewicht linkt aan een vitamine D-tekort is nog onbekend.

Insuline

"Uit ons onderzoek blijkt dat kinderen met een laag vitamine D-gehalte resistenter waren tegen insuline.", vertelt onderzoeker Micah Olson. "Hoewel we geen oorzakelijk verband kunnen laten zien, wijzen onze resultaten erop dat vitamine D een rol speelt in de ontwikkeling van diabetes type 2."

De onderzoekers bestudeerden de hoeveelheden vitamine D, bloedsuiker en insuline bij 411 kinderen met overgewicht en 87 kinderen met een gezond gewicht. Ze keken ook naar het BMI, de bloeddruk en het eetpatroon.

Eetgedrag

"Slechte eetgewoonten, zoals het overslaan van het ontbijt of overmatig frisdrankgebruik staan in verband met het lage vitamine D-gehalte bij kinderen met overgewicht.", aldus Olson. "Vervolgonderzoek zal uit moeten wijzen hoe belangrijk de rol van vitamine D is en of het slikken van supplementen invloed kan uitoefenen op de insulineresistentie, en dus het ontstaan van diabetes."