BAARN - Patiënten met een traumatisch hersenletsel zijn vaak minder goed in staat om te 'vechten' tegen een infectie. Probiotica lijken deze patiënten te helpen bij het strijden tegen ontstekingen.

Als gevolg van een traumatisch hersenletsel komen er in de hersenen glucocorticoiden vrij. Dit leidt tot een grote hoeveelheid aan ontstekingen in het lichaam.

Probiotica vermindert bij patiënten het aantal ontstekingen en verkort zelfs de tijd die een patiënt doorbrengt op de intensive care.

Dit blijkt uit een kleinschalig onderzoek uitgevoerd aan het Chinese North Sichuan Medical College. 52 patiënten met traumatisch hersenletsel waren betrokken bij het onderzoek. De helft van hen onderging de standaardbehandeling, bij de anderen werd probiotica aan hun voeding toegevoegd.

Immuunsysteem

Gezien de kleine onderzoeksgroep leidde het onderzoek niet tot significante resultaten. In de probioticagroep kregen negen patiënten te maken met een infectie, in de controlegroep was dit zes.

"De probiotica lijkt ervoor te zorgen dat het immuunsysteem 'normaal' functioneert.", legt onderzoeker Jing-Ci Zhu uit. "De probiotica verminderden het aantal infecties, verminderden de hoeveelheid antibiotica die nodig was om de infecties te behandelen en verkortten de tijd die de patiënten op de intensive care verbleven."