BAARN - Onderzoekers van de University Hospitals of Leicester hebben twee nieuwe symptomen vaststgesteld waar je een beroerte aan kunt herkennen.

Nu wordt er gebruik gemaakt van het internationale ezelsbruggetje 'FAST' om een beroerte te herkennen. In het Nederlands is dit vertaald als GAST: gezicht-arm-spraak-test.

Een scheefhangende mondhoek, zwalkende armen en problemen met de spraak kunnen duiden op een beroerte.

Volgens Ross Naylor kunnen niet drie, maar vijf symptomen erop duiden dat iemand een beroerte heeft. Volgens Naylor zijn ook zwakte in de benen en verlies van het gezichtsvermogen verschijnselen waar je op moet letten.

"De FAST-campagne was succesvol, maar het is belangrijk dat mensen weten dat ze ook op zwakte in de benen en zichtverlies moeten letten. Ik ben bang dat als mensen dit niet weten, ze bij deze symptomen niet aan een beroerte denken.", aldus Naylor.

Bruikbaar

Simon Cook van de Britse Beroertestichting vindt FAST nog steeds een bruikbaar ezelsbruggetje. Je kunt het makkelijk onthouden en helpt je de belangrijkste tekenen die op een beroerte duiden te herkennen.

"Er zijn misschien meer symptomen, maar het belangrijkste is dat mensen onthouden dat ze snel moeten handelen als iemand een beroerte krijgt en meteen 112 bellen.", reageert Cook.