AMSTERDAM - Nederland staat derde op de ranglijst van Europese landen waar slokdarmkanker veel voorkomt.

Dat heeft het Wereld Kanker Onderzoek Fonds donderdag bekendgemaakt.

Mensen die roken, regelmatig alcohol drinken en/of te dik zijn lopen een verhoogde kans op slokdarmkanker. Het is bekend dat Nederland veel rokers telt in vergelijking met andere landen in Europa. Ook stijgt het aantal mensen met overgewicht.

Volgens een woordvoerder van het fonds staat Nederland niet bovenaan qua alcoholgebruik, maar wordt er wel gedronken. ''En dat is dan een risicofactor voor slokdarmkanker'', zegt hij.

Diagnose

Slokdarmkanker is een zeer ernstige ziekte. Steeds meer Nederlanders krijgen de diagnose te horen. Sinds 1990 is het aantal patiënten verdubbeld tot 1900 per jaar; 1400 van hen zijn man. Vijf jaar na de diagnose is nog 7,8 procent van de mannen in leven.

Bij de vrouwen ligt dat percentage op 10,2. De ziekte is zo gevaarlijk omdat mensen pas in een laat stadium klachten krijgen. Dan kunnen artsen er vaak weinig meer aan doen.

Overgewicht

In Nederland stijgt vooral de vorm van slokdarmkanker die veroorzaakt wordt door overgewicht. Het Verenigd Koninkrijk en Ierland staan bovenaan aan de ranglijst van landen waar slokdarmkanker veel voorkomt.

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds is een stichting die zich richt op het voorkomen van kanker.