BAARN - Mannen denken gemiddeld vaker aan seks dan vrouwen. Maar niet de hele tijd. En het verschil is helemaal niet zo groot als we denken.

Dat blijkt uit onderzoek aan de Ohio State University.

"Het absolute aantal seksuele gedachten is veel lager dan de legende. Mannen denken niet elke zeven seconde aan seks", vertelt onderzoeker Terri Fisher.

Zij onderzocht hoe vaak studenten aan seks denken.

Uitschieters

Sommige mannen hadden 388 seksuele gedachten per dag, maar het gemiddelde lag op 19. Bij de gemiddelde vrouw was dit tien, maar ook bij vrouwen waren er uitschieters: ten minste een vrouw dacht 140 keer per dag aan seks. Als mannen elke zeven seconde aan seks zouden denken, komt dit op meer dan 8.000 gedachten per dag (uitgaande van 16 uur wakker).

Uit het onderzoek van Fisher bleek dat mannen ook vaker dachten aan twee andere biologische behoeften: slapen en eten. Dit verschil was echter minder groot. Mannen dachten gemiddeld 18 keer per dag aan eten en 11 keer per dag aan slapen. Bij vrouwen was dit respectievelijk 15 en 9.

Comfortabel

Je goed voelen over je eigen seksualiteit bleek een belangrijkere voorspeller voor het aantal gedachten, dan het geslacht. De studenten hielden gedurende een week dagelijks bij hoe vaak ze aan seks dachten. Comfortabel zijn met je eigen seksualiteit leiden tot meer gedachten, maar ook tot het beter bijhouden.

"Dit onderzoek laat zien dat er een grote variatie is in hoe vaak mensen aan seks denken", aldus Fisher. "Hopelijk helpt dit mensen inzien dat zowel veel als weinig seksuele gedachten 'normaal' zijn. En dat het niet iets is wat alleen bij mannen voorkomt."