Gebobbelde implantaten beter geaccepteerd

BAARN - Het aanbrengen van hele kleine metalen deeltjes op de oppervlakte van een nieuwe heup maakt het risico op afstoting kleiner. Het metaal houdt ons immuunsysteem voor de gek.

"Implantaten worden door het lichaam vaak afgestoten door een reactie van het immuunsysteem.", vertelt onderzoeker Hans Elwing van de University of Gothenburg.

"We begrijpen nu beter waarom een implantaat met een enigszins gebobbelde structuur beter geaccepteerd wordt dan een glad oppervlak."

Kinderkopjes

De onderzoekers hebben een unieke methode gebruikt om nanostructuren te produceren op gouden oppervlakken. Deze nanostructuren maakten zij met gouddeeltjes van 10 tot 18 nanometer (10 nm = 0.000001 centimeter) in doorsnede. Het resultaat is een soort straat met kinderkopjes, maar dan in mini-uitvoering op een implantaat.

Afweerreactie

Deze gebobbelde structuur vermindert de werking van het immuunsysteem. Verschillende eiwitten die betrokken zijn bij de afweerreactie hebben namelijk dezelfde grootte als de metaaldeeltjes.

Hierdoor kunnen zijn niet hun werk doen als ze binden aan het oppervlak. Hierdoor zullen implantaten en pacemakers eerder geaccepteerd worden en vermindert de kans op een ontsteking. "Compleet gladde oppervlakken komen in het lichaam niet voor, dus is het logische dan het immuunsysteem reageert op deze oppervlakken.", aldus Elwing.

Het zal echter nog enkele jaren duren voordat deze nanotechnologie in de geneeskunde toegepast kan worden.

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie