DEN HAAG - Blootstelling aan bestrijdingsmiddelen op groente en fruit afkomstig uit Nederlandse winkels vormt geen serieus gevaar voor de gezondheid. Dat stelt het Voedingscentrum.

In 2010 werden 21 partijen aangetroffen die de gezondheidsnorm overschreden. De meesten hiervan zijn door de nieuwe Voedsel en Warenautoriteit (nVWA) onderschept.

Het risico dat consumenten, inclusief kinderen en baby’s, lopen is zo klein dat dit het eten van voldoende groente en fruit op geen enkele manier in de weg staat. Dit blijkt uit een analyse van 4392 groente- en fruitmonsters.

Sancties

Partijen met een teveel aan bestrijdingsmiddelen komen in principe nooit in de winkel terecht. Het nVWA deelt ook boetes en andere sancties uit aan producten die de gezondheidsnormen overschrijden.

Enkele producten zijn in 2010 uit de handel genomen. Deze hadden, bij grote consumptie, een gevaar kunnen vormen voor een gevoelige consument. Het ging om producten als paksoi en kousenband, geïmporteerd uit landen buiten Europa.

Winkel

Het maakt ook niet uit in waar je groente of fruit koopt. Uit onderzoek van de nVWA blijkt dat geen duidelijke verschillen bestaan tussen de verschillende winkelketens.

Daarnaast bleek dat bij geen enkele geteste partij groente of fruit van Nederlandse bodem een overschrijding van de gezondheidsnorm werd gevonden. Wie bestrijdingsmiddelen om principiële redenen geheel wil vermijden, kan groente of fruit kiezen die biologisch is geteeld.

Wassen

Het Voedingscentrum raadt aan om groente en fruit voor consumptie altijd met water te wassen. Hiermee verwijder je vuil en stof. Niet alle restjes van bestrijdingsmiddel worden verwijderd met wassen.

Een deel van het bestrijdingsmiddel zit namelijk in het product. Dat is niet erg, want de hoeveelheid is te klein om gevaarlijk te zijn voor je gezondheid.