Woensdag 25 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

Meer darmcellen door overgewicht en diabetes

MAASTRICHT - Mensen met overgewicht en diabetes type 2 hebben meer cellen in hun dunne darm. Dit zou kunnen verklaren waarom deze mensen na het eten een hoger bloedsuikerniveau hebben dan mensen met overgewicht zonder diabetes.

Arts-onderzoeker Froukje Verdam van het Maastricht UMC+ ontdekte de aanwezigheid van extra darmcellen. "Het hogere suikergehalte in het bloed na de maaltijd is karakteristiek voor diabetes.

We denken dat mensen met extra darmcellen meer suiker opnemen.", aldus Verdam. "Bij dieren met extra darmcellen gebeurt dat namelijk ook. Wellicht verklaart het hebben van meer darmcellen het hogere suikergehalte in het bloed."

Tekort

Verdam onderzoekt nog of mensen met obesitas en diabetes moeilijker afvallen doordat de extra cellen meer suiker opnemen. Waarom de darm van mensen met diabetes meer darmcellen bevat is ook onbekend.

Volgens Verdam zou het te maken kunnen hebben met een tekort aan suiker in de spieren. De spieren geven de hersenen dan een seintje. De hersenen zorgen er dan weer voor dat de darm meer voedsel opneemt: dit zou de productie van extra cellen tot gevolg kunnen hebben.

Operatie

Het wordt steeds duidelijker dat de dunne darm een belangrijk rol speelt bij diabetes. De nieuwste medicijnen beïnvloeden bijvoorbeeld darmhormonen. Ook chirurgische ingrepen bij overgewicht, zoals een maagband, hebben een positief effect op diabetes. Vooral een omleiding van de dunne darm leidt tot een snel resultaat.

Verdam: "Mogelijk komt het snellere effect van de omleiding doordat we in één keer een stuk darm omzeilen en zo een deel van deze extra cellen uitschakelen. De omzeilde cellen kunnen immers geen suiker en voeding meer opnemen.''

Aanbevolen artikelen