UTRECHT - Dagelijks een aspirine slikken om hart- en vaatziekten te voorkomen heeft voor gezonde vrouwen weinig zin. Dat stellen onderzoekers van het UMC Utrecht.

Aspirine verdunt het bloed en voorkomt het ontstaan van bloedpropjes en beroertes.

Maar het dagelijkse gebruik van aspirine kan ook blauwe plekken en bloed in de urine veroorzaken, en zelfs maagbloedingen en hersenbloedingen.

Bij mensen die al een beroerte meegemaakt hebben heeft aspirine netto een gunstig effect: de voordelen wegen op tegen de nadelen. Maar hoe zit het bij gezonde mensen?

Onderzoekers van het UMC Utrecht analyseerden samen met collega's van de Harvard Medical School de gegevens uit de Women’s Health Study. In deze studie kregen bijna 40.000 vrouwen van 45 jaar en ouder tien jaar lang aspirine of een nepmedicijn.

Aspirine verminderde het risico op hart- en vaatziekten voor de gemiddelde vrouw met negen procent. Maar het effect van aspirine zal niet voor alle vrouwen gelijk zijn.

Rekenen

Het onderzoeksteam ontwikkelde daarom een rekenmodel waarmee het effect van aspirine voor individuele vrouwen voorspeld kan worden. Daarmee is te berekenen welke vrouwen baat hebben bij aspirine en welke niet.

Het positieve effect van aspirine is voor de meeste vrouwen erg laag. Bij negen van de tien vrouwen neemt het risico op hart- en vaatziekten slechts af met één procent of minder. Alleen bij sommige vrouwen boven de 65 jaar heeft aspirine netto een gunstig effect. 

Terughoudend

''Voor vrouwen onder de 65 heeft het gebruik van aspirine dus geen positief effect.", concludeert internist Frank Visseren. "Deze conclusie ondersteunt het Nederlandse beleid. Artsen zijn terughoudend met aspirine bij gezonde mensen. Maar in de Verenigde Staten geven artsen veel vaker aspirine ter voorkoming van hart- en vaatziekten."