'Mannen niet bereid deel te nemen aan kankerscreening'

BAARN - Hoewel mannen vaker overlijden aan kanker dan vrouwen, zijn zij minder geneigd om deel te nemen aan screeningprogramma's. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek.

Met behulp van een telefonische enquête bevroeg een onderzoeksteam van onder andere het New York University College en het Moffitt Cancer Center in Tampa, 1.148 volwassenen tussen de 30 en 59 jaar.

"We hebben gekeken naar gedachten en gevoelens ten opzichte van kankerscreening.", vertelt onderzoeker Jenna Davis.

Aandacht

Mannen bleken beduidend minder bereid om deel te nemen aan kankerscreening. Volgens de onderzoekers is dit onder andere te wijten aan het feit dat kanker bij mannen veel minder breed wordt uitgemeten in de media.

De media richt bijvoorbeeld vooral op borstkanker bij vrouwen. Daarnaast brengen vrouwen ook vaker een bezoek aan zorgverlener.

Promotie

Ook zijn er veel meer initiatieven om de aandacht voor borstkanker te vergroten. Uit eerder onderzoek bleek dat het woord mammografie veel vaker in de kranten wordt gebruikt dan PSA-waarde(een verhoogde waarde kan wijzen op prostaatklachten of -kanker).

"Promotiecampagnes zouden ook vaker en meer gericht moeten zijn op kankerscreening bij mannen.", aldus Davis. "Als mannen beter op de hoogte zijn, zullen zij ook eerder geneigd zijn om deel te nemen aan screening.''

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie