BILTHOVEN - Diverse ingrediënten in cosmetische producten kunnen klachten geven. Het RIVM ontving opvallend veel klachten over cosmetica die bedoeld zijn voor gebruik op of rondom de ogen.

Het RIVM registreert en evalueert huidklachten na cosmeticagebruik. Consumenten kunnen hun klacht melden op www.cosmeticaklachten.nl.

Daarnaast registreren deelnemende huisartsen en dermatologen huidklachten van patiënten, waarbij cosmetica de mogelijke oorzaak zijn. Sinds juli 2009 heeft het RIVM ruim 1700 meldingen ontvangen.

Klachten en symptomen

Het RIVM kreeg de meeste klachten over huidverzorgingsproducten en haarproducten. Ook make-up en zonnecosmetica werden vaak genoemd.

De symptomen zijn vaak roodheid en jeuk. De klachten komen voornamelijk voor op of rondom de oogleden en in het gezicht. Daarnaast worden regelmatig klachten in de nek en de hals gemeld.

Ernstige klachten

Ernstigere klachten worden weinig gemeld (3 tot 4 procent van de meldingen). Er zijn twee gevallen van bewusteloosheid genoteerd na gebruik van een haarkleurmiddel. Meldingen van ernstige klachten heeft het RIVM gerapporteerd aan de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit.

Conserveermiddelen

De oorzaak van klachten door cosmetica kun je alleen vaststellen met een allergietest die een dermatoloog uitvoert. Uit deze allergietesten blijkt dat 23 procent van de 151 geteste mensen allergisch reageert op een specifiek conserveermiddel.

Geurstoffen zijn ook een belangrijke oorzaak van allergie: 20 procent van de geteste mensen reageerde op geurstoffen in cosmetica.

(Co)polymeren

In vervolgonderzoek werden ingrediënten uit de producten zelf getest. Hieruit kwam een opvallend resultaat naar voren: 3 van de 15 personen (20 procent) reageerden met een allergische reactie op zogenaamde(co)-polymeren.

Deze stoffen worden onder meer aan cosmetica toegevoegd om het product smeerbaar te maken. De reactie op (co)-polymeren is opvallend aangezien van deze stoffen niet bekend is dat zij een allergische reactie kunnen veroorzaken.