BAARN - Thuis bevallen verhoogt de kans op complicaties, maar dit geldt alleen bij het eerste kind. Daarbij is het risico op complicaties hoe dan ook laag.

Vrouwen kunnen dus veilig kiezen waar zij willen bevallen.

Dat stellen onderzoekers van de University of Oxford. Als het risico op complicaties bij de bevalling laag is, kan de vrouw zelf de keuze maken waar zij bevalt. Elke setting is dan veilig.

Complicaties

De voordelen en risico's van verschillende bevallingslocaties staan de laatste jaren uitgebreid ter discussie. Gedegen wetenschappelijk bewijs voor de relatie tussen perinatale negatieve uitkomsten en de locatie van de bevalling ontbrak. Perinatale uitkomsten verwijzen naar complicaties vlak voor, tijdens en kort na de bevalling.

De onderzoekers bestudeerden gegevens van 64.538 bevallingen. Ze keken hierbij naar de locatie van de bevalling en het voorkomen van perinatale problemen zoals doodgeboorte, hersenaandoeningen, ontlasting in de longen en blessures aan de armen of schouders.

Eerste

Over het algemeen was de kans op complicaties heel klein (4,3 per 1.000 geboortes) en daar was geen verband tussen de locatie en de complicaties. Bij vrouwen die voor het eerst een kind op de wereld zetten was de kans op complicaties wel iets groter (9,3 per 1.000 geboortes) als zij thuis bevielen.