DEN BOSCH - Patiënten die lijden aan de chronische vermoeidheidsvariant van Q-koorts zoeken hun heil in alternatieve geneesmiddelen.

Bij gebrek aan een wetenschappelijk bewezen behandeling zweren sommigen bij sappen, poeders en vitaminepreparaten.

''Op lotgenotenbijeenkomsten zijn er altijd patiënten die weer iets hebben gevonden. Ook handelaren proberen binnen te dringen bij samenkomsten'', weet voorzitter van Michel van den Berg van patiëntenvereniging Q-uestion.

''Misschien helpt het, misschien ook niet. Maar daar gaan we niet aan beginnen’’, zei hij vrijdag. ''Het is triest dat de commercie meent misbruik te moeten maken van de situatie. We raden het niet af maar gaan er ook geen reclame voor maken’’, aldus de patiëntenvereniging.

Verdeeldheid

''We hunkeren simpelweg naar een medicijn’’, zegt patiënt Ron van de Dikkenberg. Zijn enthousiasme voor het voedingssupplement CGM Vitalis leidde tot verdeeldheid binnen de patiëntenvereniging. Hij stopte als bestuurslid.

Op het forum van importeur Boy Raven staan lyrische verhalen over het nieuwste wondermiddel. Gebruiker Arie Raats kan na 4,5 maand thuiszitten weer volop werken, schrijft hij.

Keihard genezen

Raven legde vrijdag uit dat het celwandextract van de tonderzwam in CGM werkt tegen de vermoeidheidsklachten van Q-koortspatiënten. Het positieve effect is vorig jaar per toeval ontdekt. Raven vertelde dat inmiddels 20 Q-koortspatiënten het natuurproduct bij hem kopen. ''15 mensen zijn keihard genezen'', zegt hij.

De patiëntenvereniging heeft de hoop gevestigd op experimenten met cognitieve gedragstherapie of een lange antibioticakuur. Resultaten kunnen nog jaren op zich laten wachten.