Nederlanders dikker, Amerikanen het dikst

DEN HAAG - Het percentage Nederlanders met ernstig overgewicht is de afgelopen twintig jaar bijna verdubbeld tot 12 procent, blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag naar buiten bracht.

Toch doet Nederland het beter dan de meeste andere landen die zijn aangesloten bij de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), waar gemiddeld 17 procent van de bevolking aan obesitas lijdt.

De VS spannen de kroon. Daar kampt ruim een op de drie mensen met ernstig overgewicht. De landen met de laagste percentages zijn Japan en Zuid-Korea.

De uitgaven aan gezondheidszorg liggen in Nederland hoger dan gemiddeld. In de VS was deze kostenpost het grootst. Aangepast voor koopkrachtverschillen gaven de VS 6700 euro per inwoner uit in 2009. In Nederland was dat 4100 euro. Turkije gaf het minst uit, namelijk 760 euro per inwoner.

Japan

De levensverwachting van Nederlanders neemt minder snel toe dan in andere OESO-landen. In 2009 is de levensverwachting van een Nederlander bij geboorte 80,6 jaar. Dat is ruim 7 jaar meer dan in 1960. Ter vergelijking: Japan maakte een ruim tweemaal zo grote groei door en heeft nu met 83 jaar de hoogste levensverwachting.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie