AMSTERDAM - Een puber met diabetes kan leiden tot extra zorgen en ruzies in het gezin. Daarom heeft het VU medisch centrum een online cursus ontwikkeld voor ouders.

Het onderzoek is mogelijk gemaakt door het Diabetes Fonds.

Tieners vergeten vaak liever dat ze diabetes hebben en nemen de behandeling niet altijd even serieus. Dit kan tot wanhoop leiden bij ouders. Ouders weten vaak maar al te goed dat een hoge bloedsuiker een grote kans geeft op schade aan de ogen, nieren en het zenuwstelsel.

Loslaten

Toch moeten ouders leren om het kind los te laten. En dat kan lastig zijn. Hoe geef je je kind de vrijheid om volwassen te worden, maar zorg je wel dat hij zijn bloedsuiker serieus neemt? Via de cursus mijntienerheeftdiabetes.nl krijgen de ouders informatie over verschillende manieren om met pubers om te gaan, inzicht in hun eigen manier van opvoeden, en concrete adviezen om hun situatie te verbeteren.

Onderzoeker Maartje de Wit kreeg van het Diabetes Fonds geld voor het ontwikkelen van de cursus. "Tot nu toe is er altijd veel aandacht voor de tieners zelf. Maar heel weinig voor hun ouders. We hopen dat deze cursus hen steunt bij de problemen waar ze tegenaan lopen.", aldus de Wit.