BAARN - Vrouwen die met meerdere kopjes koffie per dag drinken lijken een kleinere kans te hebben op het ontwikkelen van baarmoederkanker dan vrouwen die dat niet doen.

Dat concluderen onderzoekers van de Harvard University.

Het onderzoeksteam bestudeerde 67.470 vrouwen tussen de 34 en 59 jaar gedurende 26 jaar. Daarbij vergeleken ze de vrouwen die weinig tot geen koffie dronken met de vrouwen die meer dan vier koppen koffie per dag dronken.

Deze laatste groep had een 25 procent lagere kans op het ontwikkelen van baarmoederkanker. Vrouwen die gemiddeld twee koppen koffie per dag dronken hadden een 7 procent lagere kans.

Hoewel het onderzoek geen direct effect laat zien tussen de koffie en de kanker, sluiten de onderzoekers een oorzakelijke verband niet uit. Uit eerdere onderzoeken bleek al dat koffie de levels van insuline en oestrogeen in het lichaam verlaagde. Een te veel van deze hormonen wordt in verband gebracht met baarmoederkanker.

Gezond

Wetenschappers concluderen steeds vaker dat koffie meer voordelen dan nadelen heeft voor de gezondheid. Wel benadrukken de onderzoekers dat koffieliefhebbers hun koffie zwart moeten nuttigen. Het positieve effect van koffie op insuline wordt namelijk teniet gedaan als je calorieën en vet toevoegt.

De onderzoekers keken ook naar het verband tussen thee en baarmoederkanker, maar zij vonden geen effect.