AMSTERDAM - Iedereen die veel met zuigelingen te maken heeft, moet opnieuw worden gevaccineerd tegen kinkhoest.

Alleen dan krijgen kwetsbare pasgeborenen genoeg bescherming tegen de besmettelijke ziekte, zegt projectleider kinkhoest van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) Frits Mooi woensdag in het AD.

Zijn plan houdt in dat honderdduizenden mensen moeten worden ingeënt. Het gaat onder meer om ouders, kinderartsen, verloskundigen en medewerkers van de kinderopvang.

Zuurstoftekort

Baby's krijgen meestal na twee maanden een vaccin tegen kinkhoest. Die eerste twee maanden kan kinkhoest nog gevaarlijk voor hen zijn. Kinkhoest leidt tot voordurend hoesten. Dat kan tot zuurstoftekort en interne bloedingen leiden.

Jaarlijks zouden honderd tot driehonderd baby's door kinkhoest in het ziekenhuis belanden, waarvan er één overlijdt. Mooi wijst erop dat de immuniteit die door de vaccinatie wordt verkregen na verloop van tijd wegebt. Daardoor kunnen tieners en volwassenen alsnog worden geïnfecteerd. Volgens hem is eens per tien jaar een hervaccinatie nodig.

De projectleider licht zijn strategie woensdag toe op een landelijke dag over het rijksvaccinatieprogramma. De regering besluit na een advies van de Gezondheidsraad of er inderdaad een extra inenting tegen kinkhoest komt. Dat advies wordt volgens de krant binnen een jaar verwacht.