BAARN - Mensen die op middelbare leeftijd te zwaar zijn, krijgen vaker de ziekte van Alzheimer. Maar bij ouderen is juist gewichtsverlies een voorbode van Alzheimer, zo blijkt uit onderzoek van de Universty of Kansas.

De onderzoekers bestudeerden bij 506 mensen biomarkers voor Alzheimer. Deze kunnen al jaren voordat de aandoening zich openbaart aanwezig zijn.

De proefpersonen bestonden uit mensen zonder en met geheugenproblemen en mensen met Alzheimer. Degenen die biomakers voor Alzheimer hadden, bleken een lager BMI te hebben.

Stofwisseling

Alzheimer beïnvloedt blijkbaar niet alleen de hersenen, maar ook andere processen in het lichaam.

"Alzheimer heeft al in een heel vroeg stadium een verband met veranderingen in de stofwisseling. Dit heeft mogelijk te maken met schade aan de hypothalamus, een gebied in de hersenen dat een rol speelt in de regulering van energie en voedselinname.”, zegt Jeffrey Burns.

Oorzaak

Nader onderzoek moet uitwijzen wat precies de relatie is tussen gewicht en Alzheimer. Het is niet duidelijk of het afvallen een symptoom van de ziekte is of dat lichte ouderen een hoger risico lopen op Alzheimer.