UTRECHT - Speelgoed bevat inmiddels minder verboden weekmakers, maar ze werden in een onderzoek van de de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit nog steeds aangetroffen.

De nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit testte vorig jaar 205 speelgoedartikelen. 19 procent bevatte meer ftalaten (weekmakers) dan wettelijk zijn toegestaan.

In de onderzochte kinderverzorgingsartikelen werden geen overschrijdingen aangetroffen. In 2009 werd nog in 28 procent van het geteste speelgoed en in 27 procent van de kinderverzorgingsartikelen meer ftalaten aangetroffen dan wettelijk is toegestaan.

Producten en risico

Er is onderzoek gedaan bij zachte kunststoffen artikelen die bestemd zijn voor jonge kinderen. Dit varieert van badspeelgoed en skippyballen tot bijtringen en slabbers.

Als ftalaten in hoge concentraties worden toegevoegd, komen ze geleidelijk vrij uit het materiaal. Kinderen kunnen daardoor blootgesteld worden aan deze stoffen via de huid of via de mond, bijvoorbeeld omdat kinderen op speelgoed sabbelen.

Ftalaten

Ftalaten worden toegevoegd aan kunststof om het materiaal zacht en soepel te maken. Een aantal ftalaten mogen niet in speelgoed gebruikt worden, omdat ze mogelijk een risico vormen voor de gezondheid.