AMSTERDAM - Het premieverschil tussen de basisverzekering van de grootste zorgverzekeraars is volgend jaar 240 euro. Dat bleek maandag met het bekend worden van de premie van de vijfde grote zorgverzekeraar CZ.

Univé Zekur is het goedkoopst met 1110 euro. De Amersfoortse rekent 1350 euro voor hetzelfde pakket, blijkt uit het overzicht van een online verzekeringvergelijker.

Zorgverzekeraars Menzis, Agis, Zilveren Kruis Achmea en VGZ maakten hun premie al eerder bekend. Bij de laatste drie betalen mensen 108,25 euro per maand, Menzis rekent 106,50 euro. CZ zit daar met 107,80 euro tussenin.

Gemiddeld

De gemiddelde jaarpremie ligt volgend jaar rond 1284 euro. Dat is bijna 30 euro meer dan die van dit jaar, terwijl het kabinet op Prinsjesdag een verhoging met 11 euro voorspelde.

Anderzorg komt met de grootste stijging: 5,5 procent. Zorg en Zekerheid heeft de premie voor de basisverzekering met 30 euro verlaagd naar 1313,40 euro.

Aanvullend

De premies voor de aanvullende verzekeringen gaan meer omhoog dan die van de basisverzekering, hoewel niet alle verzekeraars meer vragen. Salland rekent niet meer premie voor de aanvullende verzekeringen.

Gemiddeld worden de premies 10 procent duurder, wat neerkomt op 45 euro, meldt Verzekeringssite.nl. De Friesland verhoogt het meest uitgebreide pakket met 40 procent en Zilveren Kruis Achmea verdubbelt de kosten voor het tandartspakket voor jongeren van 18-22 jaar. In het algemeen stijgen de tandartsverzekeringen met gemiddeld 14 procent.

Tandarts

De premies van tandartsverzekeringen stijgen twee keer zo hard als vorig jaar, zo schrijft het AD op basis van een ander onderzoek van de verzekeringvergelijker. In 2012 stijgen de tandartsverzekeringen met gemiddeld 14 procent. Ook wie zich niet voor de tandarts verzekert, zal volgend jaar een veel hogere rekening krijgen.

Een rondgang langs verzekeraars leert dat de eenvoudigste tandartspolis van VGZ met 8 procent gaat stijgen. Bij Zilveren Kruis is dat tot soms 10 procent, De Amersfoortse laat in sommige polissen een stijging van 15 procent zien.

Tandartsen mogen per 1 januari zelf bepalen welk bedrag ze in rekening brengen voor een controle of het vullen van een gaatje. Ook signaleren zorgverzekeraars dat er vaker een beroep wordt gedaan op de tandarts.